Termogenne przepisy

Drukuj

W ostatnim artykule obiecałam dodać nieco pikanterii do naszego menu. Dziś zatem prócz teorii nieco ciekawych pomysłów kulinarnych, które pomogą nam w naturalny sposób zwiększyć całkowitą przemianę materii za sprawą ich termogennego działania.

Czy istnieją produkty mogące wspomagać i przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej, a jednocześnie zaspokajać głód i nieźle smakować? Jasne że tak! W tym artykule dowiesz się więcej.

Mechanizm termogenezy, a więc proces uwalniania energii cieplnej – na który organizm czerpie spore ilości energii - kontrolowany jest przez wiele aktywnych biologicznie substancji, najczęściej o charakterze hormonów. Prócz tego, aktywują one również lipolizę, czyli rozpad tkanki tłuszczowej, która to jest jednym z podstawowych, wysokoenergetycznych źródeł paliwa dla termogenezy, a dzięki temu można też uznać je za antykataboliki, chroniące tkankę mięśniową.

Te substancje działają poprzez jeden wspólny przekaźnik – cAMP. Jego wysoki poziom indukuje termo genezę, lipolizę i anabolizm. Jednym z podstawowych „stymulatorów” wysokiego poziomu cAMP jest adrenalina i noradrenalina.

Termogeniki są to składniki pokarmowe które pobudzają produkcję ciepła przez organizm a co za tym idzie zwiększają wydatek kaloryczny. Występują naturalnie w żywności a także mogą być izolowane a z nich tworzy się coraz to nowe suplementy. Mogą działać na trzech płaszczyznach: ograniczają apetyt, przyspieszają lipolizę i stymulują termogenezę.

W zwykłej żywności zidentyfikowano już sporo takich cudownych składników, co może tłumaczyć odchudzające właściwości niektórych produktów jak np. czerwone wino, cytrusy, chilli, zielona herbata czy imbir.

Co jest takiego w produktach spożywczych, że posiadają właściwości termogenne?
Przykładem mogą być : KAPSAICYNA (papryka, szczególnie czerwona Chilli, pieprz czerwony - Cayenne oraz turecki), GINGEROL (imbir), PSEUDOEFEDRYNA (gorzka pomarańcza).
A w praktyce? Spróbujcie sami!

1. Naleśniki z babką płesznik
Składniki:
Białko jaja
Pół szklanki wody
2 łyżeczki babki płesznik (do kupienia w aptece i sklepie ze zdrową żywnością)
Cynamon do smaku
Słodzik lub miód
Przepis:
Wymieszać wszystkie składniki razem w misce. Odczekać około 2-3 minuty – by babka płesznik nabrała wody, wlać mieszankę na patelnię.
Kiedy jedna strona zaczyna brązowieć, odwrócić placek jak naleśnik, aż po drugiej stronie będzie tego samego koloru. Pić dużo wody!

2. Łosoś: Grillowane steki
Składniki:
4 steki z łososia
Sos:
3 łyżki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
1 / 4 łyżeczki skórki z cytryny
1 / 4 łyżeczki soli czosnkowej
1 / 4 łyżeczki soli
1 łyżka ostrego składnika (opcjonalnie)
Przepis:
Połącz składniki sosu dokładnie mieszając. Otocz dokładnie steki łososia I odstaw w miseczce.
Po 2 godzinach rozgrzej grill, owiń w folię zamarynowane steki łososia.
Grilluj po 4-6 minut każdą ze stron. W międzyczasie przygotuj ulubioną sałatkę!
Ciesz się smakiem!

 

3. Szpinakowy DIP
Składniki:
100 gram (lub więcej) ulubionego sera np. Roquefort
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurty naturalnego
Kilogram szpinaku (np. mrożonego)
Puszka kasztanów jadalnych
1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki
Mix ziół wedle gustu lub sos ziołowy , sałatkowy w proszku.
Przepis:
Kasztany, ser i paprykę zmiksuj blenderem.
Dodaj szpinak i zioła.
Kiedy gęstość jest już odpowiednia – wstaw do lodówki na 2 godziny, aby dip nabrał aromatu.
Świetnie smakuje z pełnoziarnistymi grzankami. Możesz dodać ząbek czosnku jeśli lubisz!
Możesz również podgrzać dip i potraktować go jako sos do makaronu.

4. Pieprzne piersi z indyka
Składniki:
4 filety – piersi z indyka ( po ok. 150g )
2 łyżki stopionego masła
2 łyżeczki oliwy
Marynata:
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki cebuli w proszku
2 łyżki czerwonej papryki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki pieprzu cayenne
Przepis:
Filety lekko ubij na płasko I posmaruj masłem
W małej misce wymieszać ze sobą składniki – przyprawy. Posyp nimi filety i odstaw na chwilkę.
Oliwę rozgrzej na patelni I smaż każdą ze stron po 3-4 minuty.

5. Domowe - Owsiane Granola
Składniki:
½ filiżanki owsianki błyskawicznej
2 filiżanki zbożowych otrębów
½ kubka nasion słonecznika
½ kubka nasion dyni
½ kubka rodzynek
½ kubka sezamu i ½ kubka siemienia lnianego
½ szklanki posiekanych Pekanów.
½ kubka oliwy lub oleju sezamowego
½ kubka miodu lub słodzik
1 łyżka melasy
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis:
Podgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj papier do pieczenia.
Zmieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki : Płatki owsiane, zbożowe otręby, nasiona słonecznika, dyni, rodzynki, nasiona sezamu lnu, orzechy i kokos.
Wlej olej, miód, melase, i olejek waniliowy do rondla. Bring Podgrzej na wolnym ogniu aż do połączenia się składników.
Delikatnie zalej mieszankę suchych składników – słodką otoczką.
Piec 15 do 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. Schłodzić w temperaturze pokojowej I trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

6. Zupa brokułowa.
Składniki:
3 filiżanki brokułów (posiekanych)
1 Pierś z kurczaka
6 filiżanek bulionu warzywnego lub mięsnego.
2 średnie cebule , posiekane.
4 ząbki czosnku
1 filiżanka posiekanego selera naciowego
¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego.
Pieprz do smaku.
Przepis:
W bulionie gotuj pokrojoną pierś z kurczaka – około 10 minut. Potem zmiksuj blenderem.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podmaż resztę składników razem z przyprawami.
Duś do miękkości przez około 10 minut.
Wrzuć warzywa do puree mięsnego.
Podawaj na gorąco np.z rukwią lub na zimno z kleksami jogurtu po środku talerza.

 

7. Jagodowe, owsiane muffiny
Składniki:
1,5 kubka otrębów owsianych
1,5 kubka mąki pełnoziarnistej
½ kubka brązowego cukru lub miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
½ kubka puree jabłkowego lub 1 kubek soku
2 jajka
2 łyżki oliwy
Łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Filiżanka borówek.
Garść posiekanych orzechów.
½ kubka musli typu crunchy lub domowego granola.
Przepis:
Podgrzej piekarnik do 200 ° C. Weź około 12 muffinkowych kubków i spryskaj oliwą.
W dużej misce wymieszaj otręby, mąkę, cukier brązowy, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce, wymieszaj jabłkowe puree, jaja, oliwę i ekstrakt waniliowy. Teraz dokładnie wymieszaj zawartość obu misek. Jeśli ubijesz pianę z białek – muffiny będą bardziej puszyste.
Na końcu dodaj dodaj połowę jagód, orzechów i granola. Wlej mieszankę do foremek a wierzch posyp pozostałą częścią.
Piecz około 20 minut - sprawdź wykałaczką, która powinna być sucha po wyjęciu z muffinki!

8. Prażone migdały z kolendrą, chili i oliwą z oliwek
Składniki:
½ łyżka oliwy z oliwek
1 i ½ filiżanki blanszowanych migdałów
1 łyżeczka kruszonych nasion kolendry
1 - 3 małe suszone czerwone papryczki chili (w zależności od tego ile pikanterii wytrzymasz!)
2 szczypty soli.
Przepis:
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć blanszowane migdały. Cały czas na wolnym ogniu mieszaj i praż – aż do uzyskania złotego koloru i pysznego, orzechowego smaku.
Dodaj mieszankę przypraw i podawaj na gorąco na dużym talerzu jako dodatek np. do sałatki.

9. Chleb meksykański:
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu tureckiego
3 białka jaj
1 szklanka niskotłuszczowej maślanki
2 łyżki oleju kukurydzianego
3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę
kawałek startego , ostrego sera (ok. 80g)
2 strąki papryczki Chilli (drobno pokrojonej)
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki

Przepis:
Przygotować dwie miski, do jednej wsypać i zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę,
sól, pieprz, a w drugiej białka jaj, maślankę, olej, kukurydzę, paprykę zieloną, Chilli, oraz słodką paprykę. Masę jajeczną dodać do mąki i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej
papierem pergaminowym. Piec ok. 20 min. w temp. 200st. C, aż wykałaczka zagłębiana w cieście
będzie sucha. Po upieczeniu wystudzić.

Nie pozostaje nic innego, jak życzyć SMACZNEGO!