Kolarze okrągłego stołu!

Sztućce w dłoń!

Drukuj

W dzisiejszym programie : "Top" zdrowotne produkty które gościć powinny na stole każdego szanującego się sportowca a zwłaszcza kolarza, który teraz w okresie przejściowym ma trochę więcej czasu by bliżej przyjrzeć się swojej diecie.

Nie bez kozery natura stworzyła kobietę i mężczyznę – dwa przeciwległe bieguny. Nasze ciała, upodobania, zmysły, hormony, enzymy – każda składowa nas jest odmienna. Stąd też różne powinne być nasze diety, bo przecież „jesteś tym co jesz” ?

Prócz odmiennej budowy mamy różne problemy, schorzenia, wymagania, tryb życia i plan dnia. Wszystko to sprawia, że powinniśmy słuchać głosu własnego ciała i samemu komponować dietę. Naukowcy wciąż badania i przeprowadzają doświadczenia, więc warto skorzystać z ich wskazówek. O tym jak wiele wspólnego ma odżywianie z Twoim zdrowiem może lepiej zobrazuje diagram:
 


Weźmy pod uwagę składniki odżywcze, których kobiety potrzebują do walki z osteoporozą a mężczyźni by mieć zdrową prostatę. Istnieje wiele pokarmów, które mogą uchronić nas przed chorobami, zwyrodnieniami, przesileniami…trzeba po prostu znać się na rzeczy i dokonywać trafnych wyborów, bowiem jedzenie może być naszym naturalnym lekarstwem. Poniżej wybrałam po kilka przykładów na początek typowo MĘSKICH – które rozwinę o kolejne bestsellery w kolejnym odcinku. Dla wytrwałych czytelników – kilka łatwych i przydatnych przepisów na zakończenie.

 

 

 

NARZĘDZIA ZBRODNI FACETA:

 

 

 

 

1. Powiedz tak talerzowi porannej owsianki!
Owsianka z rana – to coś wspaniałego. Bogactwo złożonych węglowodanów, błonnika a w tym wysoka zawartość Beta-Glukanu poprawiającego system odpornościowy. Kopalnia witamin z grupy B – poprawiających metabolizm, zdolności wysiłkowe i poprawiający odporność na stres…Dodatkowo sporo cynku niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania prostaty. Można przyrządzić zarówno na ciepło jak i na zimno. Na mleku, jogurcie lub wodzie. Z owocami, cynamonem, miodem lub na słono z warzywami. Świetnie smakuje również w postaci „omletowej” – zmiksowany z jajkami lub nawet samymi białkami, przyrumieniony na teflonowej patelni, polany jogurtem i posypany rodzynkami. 100g suchych płatków to około 365kcal , 12 gram białka, 8g błonnika oraz co ciekawe aż 7 gram tłuszczu, z czego 6 gram to wielo nienasycone – zdrowe kwasy tłuszczowe. Talerz owsianki to śniadanie wielu mistrzów oraz prosta i tania potrawa która daje uczucie sytości na kilka godzin.

 



2. Brokuł y – Twoja tajna broń.
Nowotrowy? Choroby serca? Niestety…to zmora panów po 35 roku życia i najczęstsza przyczyna śmiertelności…Jako prawdziwy wojownik , nie możesz się im poddać! Na plac rusz! Najnowsze harvardzkie badania dowodzą że warzywa krzyżowe takie jak brokuły mogą skutecznie chronić przed rakiem. Szczególnie pęcherza moczowego, który jest jedną z najczęstszych chorób wśród Panów. Brokuły to kopalnia beta-karotenu, magnezu, potasu, kwasu foliowego, witaminy C oraz kompleksu B. 100gram tego zielonego kwiatu zawiera 29 wartościowych kilokalorii a w tym 5,5 gram węglowodanów złożonych i aż 3 gram białka! Bardzo niski indeks glikemiczny (20) oraz 2,5 gram błonnika. Brokuły oraz ich kiełki zawierają największą ilość fitozwiązków, na czele z sulforafanem i indol-3-karbinolem, których moc kryje się w detoksykacji substancji rakotwórczych. Na przykład zamieniają one estrogen (wiązany z rakiem sutka) w bardziej łagodną formę. Wiele badań dowodzi, że spożywanie roślin krzyżowych zmniejsza zapadalność na raka piersi, żołądka i okrężnicy.

 

3. A w głębinach mórz i oceanów…
Owoce morza cechują się wysoką zawartością białka i cynku. Pierwsze – pełnowartościowe stanowi podstawowy składnik budulcowy, drugie – jest ważne dla sprawności układu immunologicznego, wspomaga przebieg procesów hormonalnych i podstawową obronę przed rozwojem raka prostaty! Ostatnie badania potwierdzają że w ciągu ostatnich 50 lat spadła diametralnie ilość męskiego nasienia a to za sprawą między innymi braków żywieniowych powodujących spadek poziomu testosteronu. Zalecana dzienna dawka to 11mg I jak potwierdziły kolejne badania po 40 dniowej suplementacji grupy badanych mężczyzn – poziom testosterone wrócił do normy!
Jak się okazuje – najbardziej zasobne w ten minerał są OSTRYGI.

4. Zamiast chipsów przed telewizorem…
Chrup pestki dyni! Tak jak poprzednik – zawierają niesamowite ilości cynku a także żelaza bo aż 18mg – co stawia je absolutnym podium w produktach roślinnych. Spore ilości magnezu, potasu a także błonnika i tłuszczy. Te ostatnie to oczywiście jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich spore ilości omega3, co w odróżnieniu do pestek słonecznika, które nie zawierają ich wcale sprawia że absolutnie wygrywają w plebiscycie chrupania! Ponadto zarówno olej z pestek jak i same pestki zawierają gamę odżywczych fito związków oraz fitohormonów, które wspomagają naturalną pracę organizmu.

5. Jeśli czosnek to we dwoje!
Starożytne źródła wspominają o afrodyzjakalnych właściwościach czosnku…dziś wiemy że jest to prawda, ale z pewnością jedzony wspólnie! Bo cóż będzie jeśli ukochana ucieknie po kilku czosnkowo wyszeptanych słowach? Badania na uniwestytecie Zdrowia i Rozwoju Życia potwierdzają że czosnek obniża drastycznie poziom złego cholesterolu u mężczyzn. Czosnek jest jednym z najbardziej wszechstronnie działających surowców roślinnych, działa silnie bakteriobójczo na liczne drobnoustroje Gram-dodatnie i Gram-ujemne, m.in. na antybioty- kooporne występujące podczas biegunek. Stwierdzono dużą aktywność wyciągów z czosnku przeciw różnym drobnoustrojom,. Czosnek wywiera korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż obniża tętnicze ciśnienie krwi, a nawet może zwiększyć siłę skurczu mięśnia sercowego oraz zwolnić puls. Wpływ czosnku na przemianę materii polega głównie na ingerencji w gospodarką tłuszczową organizmu, hamowaniu odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych i obniżaniu poziomu trój glicerydów w osoczu. Obserwowano też nieznaczne działanie insulinopodobne oraz wzmagające wydzielanie żółci, poprawiające przyswajanie składników pokarmów i ogólnie odtruwające. Jednym słowem – samo zdrowie!

 

 



6. Fistaszki tiki-taki ?
Co powiesz na chrupiący, pełnoziarnisty tost, posmarowany masłem migdałowym, polany miodem i obłożony plasterkami banana? Ślinka cieknie? I dobrze! Powinna! Mądre, orzechowe wybory przyniosą Ci samych korzyści. Unikaj jedynie prażonych w tłuszczu I solonych orzeszków ziemnych, za to wybieraj migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, macadamia a także pistacje! Są wspaniałym, smacznym źródłem witaminy E, która między innymi zapobiega utlenianiu się cholesterolu i odkładaniu w ścianach naczyń krwionośnych. Są też zbawienne dla zszarganych nerwów, gdyż dostarczają mega dawek magnezu a także potasu i wapnia, które obniżają ciśnienie krwi. Są oczywiście kaloryczne co wynika z wysokiej zawartości tłuszczu, ale bez obaw! W sporej większości są to jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe!

 

PARĘ CIEKAWYCH PRZEPISÓW

Kuleczki owsiano – serowe
Składniki:
Kostka twarogu,
1 jajko, aromat,
proszek do pieczenia ,
4 łyżki otrębów,
2 łyżki masła,
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki musli (bez cukru).
Przygotowanie:
Najpierw dokładnie należy wymieszać twaróg z jajkiem, potem tylko dodać resztę składników. Na koniec zostało formowanie kuleczek i na blachę do piekarnika - 30 min w temp. 180 - 200'C

Racuszki owsiane
Składniki
1 szklanka płatków owsianych namoczonych w gorącej wodzie
jedno całe jajko
pół szklanki maślanki naturalnej lub kefiru
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki razowej
szczypta cynamonu
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać, ma wyjść gęsta papka, jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki lub płatków. Smażyć na patelni teflonowej posmarowanej delikatnie olejem. Świetnie smakują z białym twarożkiem lub polane jogurtem.

Muffinki owsiane
Składniki
250 g mąki razowej (1,5 szklanki)
85 g płatków owsianych (1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
85 g żurawiny lub rodzynków lub pół na pół
2 jajka
200 ml mleka
75 ml oleju rzepakowego
4 łyżki cukru
5 łyżek miodu płynnego
Przygotowanie
Wszystkie płynne składniki czyli: jajka, mleko, olej, miód mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy suche składniki czyli: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon, żurawinę, substytut cukru. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i niedbale mieszamy tak tylko żeby się połączyło (moga zostać grudki). Następnie napełniamy foremki do mufinek i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Kurczak Sztygara
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1/2 szklanki rosołu z kostki
- 2 strąki kolorowej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki rosołu z kostki
- 1 szklanka ryżu dzikiego
- sól
- pieprz
- garść posiekanej zieleniny
- 3 łyżki oliwy lub margaryny
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę lub plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na tłuszczu szklimy paprykę, dodajemy pokrojonego kuraka i dusimy przez około 5 minut, stale mieszając. Rosół mieszamy z przecierem lub koncentratem. Ryż wypłukujemy na cedzaku pod bieżącą wodą. Czosnek miażdżymy lub drobniutko siekamy. Do kurczaka dodajemy ryż i czosnek, mieszamy, zalewamy rosołem z pomidorami i raz jeszcze dobrze mieszamy. Doprawiamy. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości (około 30 minut), często mieszamy. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną zieleniną.

Zapiekanka brokułowo-dyniowa
Składniki:
50dag brokułów
30dag jogurtu naturalnego
5 jaj
20dag sera żółtego
3 łyżki pestek dyni
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
oliwa
Przygotowanie:
Brokuły obgotować. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym serem. Doprawić.Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i obficie posypać pestkami. Brokuły rozłożyć, zalać masą. Zapiekać 20 min.
Można użyć innych warzyw wg stanu posiadania i ulubienia

Brokuły z Curry
Składniki:
1 brokuł
1 czerwona cebula
kawałek żółtego sera
kawałek drobiowej wędliny
majonez
curry
Przygotowanie:
Brokuł ugotowac al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekac cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu).

Oliwkowa sałatka z fety i krewetek
Składniki
mały brokuł
1/4 fety light
1/4 szklanki czarnych oliwek
1/4 szklanki obranych krewetek
1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Brokuł ugotować (najlepiej na parze), w czasie kiedy gotuje się brokuł pokroić pozostałe składniki. wymieszać wszystko z gorącym brokułem doprawić do smaku czym tak się lubi pyszne na sycącą kolację!