Czy wiesz, dlaczego musisz jeść?

Drukuj

Czy zdarza Ci się myśleć o tym dlaczego właściwie jesz? Odpowiedzi są proste: Bo jestem głodny, zmęczony i ssie mnie w żołądku... Czasami jednak, a niekiedy w większości, jemy bo jesteśmy znudzeni, smutni, szczęśliwi, zdesperowani a także dlatego że ta pizza pachnie tak cudownie a to ciastko za witryną cukierni przyciąga swą słodyczą...

Czy kiedykolwiek zanim zjedliście posiłek – pomyśleliście nad tym – po co właściwie jemy i czego dostarczamy naszemu organizmowi? I podstawa: Czy to co zaraz zjemy będzie dobre i zdrowe dla naszego ciała?

Wasze pożywienie będzie waszym lekarstwem. Tak mawiał Hipokrates wiele wieków temu i...? Miał rację! Złe nawyki żywieniowe coraz częściej wywołują choroby a my? Nakręcamy rynek farmaceutyczny próbując leczyć się sztucznymi środkami…przeciwbóle, na zgagę, na wzdęcia na ciśnienie na cholesterol….masa niepotrzebnych tabletek na które wydajemy coraz więcej pieniędzy i co zmusza nas do kupowania tańszej żywności, która jedynie wygląda w porządku, jednak jest tylko namiastką tego – czego właściwie potrzebuje nasz organizm. Żywność którą jemy dostarcza nam energii którą potrzebuje organizm aby prawidłowo funkcjonować. Podobnie jak Wasz samochód potrzebuje aby zalać bak do pełna i jak komórka która sygnalizuje że jest na skraju wyczerpania…tak Twoje ciało musi być zasilane każdego dnia. Główną formą energii dla organizmu są węglowodany.



Podstawa
Nasz organizm jest tak skonstruowany że najłatwiej radzi sobie z trawieniem węglowodanów, jak skrobia, dekstryny, cukry proste. Węglowodany złożone dzielą się na poszczególne jednostki: glukozę, fruktozę, galaktozę itp. Glukoza jest ulubioną formą energii Twego ciała i zmierza ono do przekształcenia innych – właśnie do glukozy. Co ciekawe, jeśli nie dostarczysz mu jej tyle ile wymaga, potrafi zsyntetyzować ją z białka oraz tłuszczu na drodze glukoneogenezy zachodzącej w wątrobie. Jeśli jednak podaż „węgli” przekroczy zapotrzebowanie – organizm łatwo zgromadzi go pod postacią magazynu energetycznego jakim jest tkanka tłuszczowa w szlaku przemian zwanym lipogenezą.

Białko podczas trawienia ulega rozpadowi na poszczególne aminokwasy, które Twój organizm przebudowywuje do innych białek lub używa do naprawy poszczególnych białek które uległy zniszczeniu np. podczas intensywnego treningu. Dlatego właśnie tak ważne jest aby uzupełniać podaż białka każdego dnia. Jest ono bowiem podstawą mięśni ale także składnikiem hormonów, narządów oraz częścią budulcową układu nerwowego i odpornościowego. Nie jest zatem obojętne czy na obiad zjesz makaron z sosem truskawkowym czy filet indyka z ryżem…chcący cieszyć się dobrą formą musisz każdorazowo analizować swój talerz i pamiętać aby w każdym posiłku dostarczyć sobie pełnowartościowego białka.

 

Innym ważnym składnikiem jest wapń. Pełni on wiele funkcji w organizmie ale najważniejsze to składnik mineralny przechowywany w kościach i zębach. Jak informuje WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) – na ten minerał powinniśmy kłaść szczególny nacisk, gdyż jego niedobór jest powszechny co prowadzi do groźnych chorób począwszy od krzywicy do osteoporozy.
Twoje ciało potrzebuje również tłuszczy. Ale spokojnie! Nie lecimy od razu po kawałek boczku czy karczek z grilla! Chodzi tu o ZDROWE tłuszcze a o nich szczegółowo napiszę w kolejnych odcinkach. Tłuszcz jest szczególnie istotny dla błon komórkowych otaczających wszystkie komórki ciała. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie istotne dla Twojego mózgu i prawidłowego przekazywania sygnałów hormonalnych i w układzie nerwowym.

 



Mali pomocnicy
Witaminy i minerały są tak samo istotne jak węglowodany, białka I tłuszcze. Niby niepozorne bo maleńkie – ale jednak pełniące kluczowe role. Głównie są one składnikami koenzymów co oznacza że pomagają wykonać reakcje biochemiczne znacznie szybciej. Np.komplex witamin B pomaga w szlaku metabolicznym węglowodanów w celu pozyskania energii. Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, cynk bierze udział w procesach metabolicznych oraz hormonalnych. Witamina C silnie wspomaga funkcjonowanie systemu odpornościowego i uszczelnia naczynia krwionośne. Twoja dieta powinna zapewnić odpowiednią podaż tych wszystkich „małych pomocników”. Zdrowa i zrównoważona dieta spokojnie zapewni Ci wiele witamin i minerałów a z kolei niezdrowa-jedynie ładnie wyglądająca lub „pachnąca” – zapewne niebawem odwdzięczy się niedoborami i problemami zdrowotnymi…

Nie przerażaj się! Co tydzień czeka tu na Ciebie kolejny odcinek cyklu o zdrowym żywieniu. Wszystko na spokojnie i powoli – wyjaśnimy sobie krok po kroku i tym sposobem będziecie dla siebie najlepszymi lekarzami a Wasza lodówka najefektywniejszą apteką!