Avokado - sportowe masło

Drukuj

Jest zimny, pochmurny poranek właśnie wróciłam z zakupów i zasiadam do komputera, chcąc napisać nowy artykuł jeszcze przed treningiem. A w ręku? Avokado! Natchnęła mnie biedronka i promocja- po 1,79zł za sztukę !

… wieczorem nastawiłam chleb w maszynie, więc już pachnie w całym mieszkaniu. Zerkam do lodówki – wyjmuję wędzoną polędwice, pomidory i sałatę – również promocyjną ale i ładnie wyglądającą. Czegoś mi brak myślę – „omasty” na świeży chlebek… a może avokado? Czemu nie! W końcu kupiłam 5 sztuk, więc na guacamole spokojnie starczy a jako smarowidło sprawdza się doskonale.

Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych jakie natura daje człowiekowi. Znane jest też pod nazwą aligatorowa gruszka ponieważ jego skórka ma kilka rodzajów szorstkości. W XVII i XVIII wieku owoc ten był zwykle nazywany masłową gruszką. Aztekowie nazywali je drzewem Ahuacati, co w ich języku oznacza drzewo z jądrami. Mowa tu o wiecznie zielonym drzewie, na którym rozmieszczone są w parach owoce, przypominające Aztekom część ich męskości. Dopiero najeżdżające armie hiszpańskie zmieniły nazwę na avocado, tak jak nazywamy je dziś.


Na całym świecie reklamuje go Lenny Krayzelburg's – czterokrotny mistrz olimpijski w pływaniu, który jako mieszkaniec Kalifornii – ma tych cudownych owoców ile dusza zapragnie i szeroko propaguje włączenie ich do diety sportowca.

Avocado jest owocem, który należy do rodziny jagód i jest uprawiany głównie w Ameryce Północnej i Południowej.

Awokado zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą obniżać poziom cholesterolu. Jednym z takich ważnych kwasów tłuszczowych jest kwas oleinowy, który może obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL, który jest związany z zatkaniem tętnic, a tym samym zwiększa ryzyko chorób serca . Z drugiej strony, zwiększa stężenie cholesterolu HDL, co ułatwia transport cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób wieńcowych serca . Awokado jest kompletnym źródłem białka, co oznacza że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Ponadto, awokado, pomaga przyspieszyć metabolizm organizmu, i jest wykorzystywane przez ludzi, którzy są na etapie kontroli wagi.. Jednonienasycone tłuszcze w awokado dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy. Oto kilka przydatnych informacji o wartości odżywczej awokado.

Wartość odżywcza Avocado - Witaminy



Awokado jest bogatym źródłem witaminy E i C - znanych ze swoich właściwości przeciwutleniających. Przeciwutleniacze chronią komórki i tkanki przed szkodliwością wolnych rodników. Poza tym witamina C może zapobiegać wystąpieniu chorób układu krążenia, a witamina E pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek, ochronę błon komórkowych i krążenie krwi. Awokado także zawierają witaminę K, która jest niezbędna do krzepnięcia krwi, gęstość kości i wchłanianie wapnia.

 

Kwas foliowy jest kolejnym ważnym składnikiem który można znaleźć obficie w awokado. Mogą one dostarczyć nam prawie 8% całkowitych RDA (Recommended Daily Allowance), kwasu foliowego, który jest przede wszystkim niezbędny dla rozwoju tkanek i komórek – głównie erytrocytów o czym powinni pamiętać kolarze. Prowitamina A występująca w sporej dawce działa na korzyść pobudzania układu odpornościowego, poprawę wzroku i prawidłowego rozwoju kości i zębów.

Wartość odżywcza Avocado - Tłuszcze i kwasy tłuszczowe



Oprócz tego, awokado są bogate w wiele ważnych składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, cynk i selen. Potas jest niezbędny do utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. Może też zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak choroby serca i udar mózgu. Poza tym pomaga w regulacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Wapń i fosfor są niezbędne dla prawidłowego wzrostu kości i zębów, a cynk ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, metabolizm energetyczny i trawienie.

Niektóre badania wykazały, że wyciąg z awokado mogą być skuteczny w zapobieganiu raka gruczołu krokowego, hamując rozwój zarówno androgenów zależnych i niezależnych androgenów komórek nowotworowych. To może być zasługa karotenoidów, witaminy E i kwasów tłuszczowych znalezionych w awokado. Karotenoidy to luteina, alfa-karoten, beta-karoten i zeaksantyna. Składniki odżywcze, takie jak beta-karoten obecny w awokado uważa się za zdolne do niszczenia komórek nowotworowych w przypadku raka jamy ustnej. Luteina jest naturalnym przeciwutleniaczem, który może przyczynić się do utrzymania zdrowia oczu jak i opóźnić proces starzenia się. Dodając awokado do żywności, takich jak sałatki, salsa, zupy i kanapki można uzyskać więcej tych fito związków w diecie.

Wartość odżywcza Avocado - Minerały



Coś jeszcze? Tak! Awokado nie zawiera sodu ani cholesterolu, ma za to wiele cennych składników odżywczych, w tym na jedną 50g porcję - 8% zalecanego dziennego Value (DV) kwasu foliowego; 4% DV błonnika i potasu, 4% DV witaminy E oraz 2% DV żelaza. Porcja awokado zawiera 81 mikrogramów karotenoidów luteiny i 19 mikrogramów beta-karotenu, ma 3,5 g tłuszczów nienasyconych, które są ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i mózgu. Awokado zawiera 76 mg beta-sitosterolu w 50g porcji. Beta-sitosterol jest naturalnym sterolem roślinnym, który może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Ponadto sterole wykazują wpływ przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, przeciwzawałowy, przeciwzakrzepowy i przeciwnowotworowy. Polepszają samopoczucie, wzmagają procesy odpornościowe i hamują syntezę prostaglandyn. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie zapobiegając ich łamliwości, wypadaniu i rozdwajaniu.

Werdykt?
Tak, awokado to kompletny pakiet niezbędnych składników odżywczych takich jak tłuszcze, witaminy, minerały i proteiny. Ten pożywny owoc może także zabezpieczać przed szeregiem dolegliwości, w tym chorób serca, nowotworów, problemów trawiennych i zwyrodnienie mięśni

Warto pamiętać, że awokado należy jeść na surowo, gdy jest dojrzałe - najlepiej sprawdzić to palcem, musi być miękkie. Przecina się je nożem, następnie obie połówki przekręca się w przeciwnych kierunkach aby je rozdzielić.

Awokado, które kupujemy, są najczęściej niedojrzałe ale proces ten można przyspieszyć, wkładając owoc awokado do papierowej torebki wraz z dojrzałym jabłkiem i przechowywać w temperaturze pokojowej.

A jak je jeść?
Na surowo, jako smarowidło do chleba, omasta do ziemniaków, awokad owy sos do popcornu, dip do paluszków czy chipsów… możesz dodać do sałatki lub zrobić lekki sos konkurencyjny dla majonezowego! Przepisów jest cała masa i zależą jedynie od gustów i kreatywności!